FN: Nordkorea utvecklar kärn-, missilprogram 2021

Seoul, Sydkorea den 2 mars 2020 Reuters

Nordkorea har utsatts för FN -sanktioner sedan 2006 på grund av sina kärnvapen- och ballistiska missilprogram

Nordkorea fortsatte att utveckla sina kärnvapen- och ballistiska missilprogram under första halvåret 2021 i strid med internationella sanktioner och trots landets försämrade ekonomiska situation, enligt ett utdrag av en konfidentiell FN -rapport som Reuters såg på fredagen.

Rapporten från en panel av oberoende sanktionsmonitorer till FN: s säkerhetsråds nordkoreanska sanktionskommitté sade att Pyongyang “fortsatte att söka material och teknik för dessa program utomlands.”

“Trots landets fokus på dess försämrade ekonomiska resor fortsatte Demokratiska folkrepubliken Korea att behålla och utveckla sina kärnvapen- och ballistiska missilprogram”, avslutade sanktionsmonitorerna.

Nordkorea är formellt känt som Demokratiska folkrepubliken Korea (Nordkorea). Nordkoreas uppdrag till FN i New York svarade inte omedelbart på en begäran om kommentar till FN -rapporten.

Den isolerade asiatiska nationen införde en strikt lockdown förra året mitt i coronapandemin som har minskat handeln och biståndet, vilket skadar en ekonomi som redan är belastad av internationella sanktioner.

I juni sa ledaren Kim Jong Un att landet stod inför en “spänd” matsituation och mycket skulle bero på årets skördar.

“Uttalanden från Nordkorea föreslog en fördjupad humanitär kris i landet, även om Covid-19-blockaden innebär att sanktionernas relativa inverkan på den humanitära situationen sannolikt har minskat”, skriver FN: s övervakare.

“Med handeln nästan stoppad av blockaden och förra årets skörd som drabbats hårt av översvämningar är de nuvarande utsikterna för den bredare befolkningen i Nordkorea dåliga”, sa de.

Nordkorea har utsatts för FN -sanktioner sedan 2006 på grund av sina kärnvapen- och ballistiska missilprogram. Säkerhetsrådet har ständigt stärkt sanktionerna för att stänga av finansieringen för programmen.

Bland sanktionerna finns ett förbud mot export av kol och andra varor och import av olja.

“Sjöexporten från Nordkorea av kol och andra sanktionerade varor fortsatte, men på en mycket reducerad nivå. Importen av oljeprodukter som rapporterades till panelen minskade kraftigt under första halvåret”, enligt FN -rapporten.

Pyongyang fortsatte också att få tillgång till internationella finansinstitut och nordkoreanska arbetare fortsatte att tjäna pengar utomlands för användning i statliga program, säger FN: s sanktionskontroller och tillägger: “Tjänstemän utomlands fortsatte att känna press att utveckla inkomstströmmar.”

Monitorerna sa att de fortsätter att undersöka Nordkoreas engagemang i global cyberaktivitet och samarbete mellan nordkoreanska akademiker och universitet med vetenskapliga institut utomlands, “med fokus på studier med potentiella tillämpningar i massförstörelseprogram (massförstörelsevapen).”

FN: s sanktionsmonitorer har tidigare rapporterat att Nordkorea har stulit hundratals miljoner dollar med hjälp av cyberattacker

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *